Nižný Hrušov - Kostol Najsvätejšieho Tela a Krvi Pána
Hrušovník, Hrušov
obec Nižný Hrušov, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1905 – 1910 v pseudorománskom slohu. Jednoloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria, priečnou loďou a predstavanou vežou. V exteriéri je členená dekoratívnymi opornými piliermi a bočnými štítmi transeptu, ktoré vytvárajú rytmus okenných osí. Na južnej a západnej fasáde sú vstupné portály s vysunutým štítom na stĺpoch respektíve na bočnej stene. Západná veža je štvorpodlažná a na najvyššom poschodí má zvukové arkády, riešené na spôsob románskej stĺpikovej galérie. Ihlanová strecha dosadá na trojhranné štíty, na ktorých je ciferník hodín. Plocha omietky bola kedysi na celej fasáde členená horizontálnou bosážou. Na podstrešnom páse je plochý oblúčikový vlys. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza z čias stavby kostola. [2]