Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána
obec Nová Lesná, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický kostol postavený v druhej polovici 13. storočia. Prestavaný bol v roku 1815. Jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté českou plackou, sakristia lomenou valenou klenbou. Loď má rovný strop. Fasády sú hladké. Veža je zakončená cibuľou. [1]

Kamenná krstiteľnica je ranogotická z konca 13. storočia, okrúhla kupa spočíva na polygonálnej nohe. Ostatné zariadenie pochádza z 20. storočia. [2]

Zvon vo veži je z roku 1857. [3]

V tretiu májovú nedeľu v roku 2015 sa v kostole uskutočnila svätá omša pri príležitosti uloženia relikvií sv. Jána Pavla II., ktorého si v roku 2012 vybrali za patróna horskí záchranári. [4]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 918/0. [5]

Stojí v centre obce.
Fotogaléria
Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána (v pozadí Evanjelický kostol) foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána (v pozadí Evanjelický kostol) foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022Nová Lesná - Kostol Zvestovania Pána foto © Jana Lacková 3/2022