Nové Mesto nad Váhom - Kaplnka sv. Ondreja
obec Nové Mesto nad Váhom, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená na začiatku 18. storočia (1719) ako súčasť bývalého chudobinca, spomínaného v roku 1647. Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý valenou klenbou s lunetami. [1] Úprava a opravy sa uskutočnili koncom 19. a začiatkom 20. storočia. [2] Fasády sú členené pilastrami a polkruhovo zakončenými oknami. Veža je zastrešená kupolou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Barokový oltár sv. Ondreja je drevený v tvare akantového venca s obrazom svätca, obklopeného ďalšími štyrmi obrazmi svätcov v samostatných akantových rámoch. Na oltári stoja sochy sv. Jána Nepomuckého, Jozefa, Alžbety, Anny, Ladislava a Štefana kráľa. [3]

Kaplnka sv. Ondreja bola súčasťou starého mestského chudobinca, ktorý bol zároveň nemocnicou. V roku 1636 dal pri Hornej bráne biskup Juraj Széchényi vybudovať špitál (chudobinec) a pri ňom kamenný kríž (Klčovský kríž), ktorý tu stojí dodnes, mierne posunutý. V roku 1719 dal chudobinec obnoviť Ondrej Viszlay za prispenia svojej rodiny, ktorá na obnovu chudobinca a výstavbu Kaplnky sv. Ondreja venovala 3 000 zlatých. Založili tiež základňu pre organistu a údržbu kaplnky. [4]

V bezprostrednej blízkosti kaplnky stála horná mestská brána a mestské hradby, okolo ktorých tiekol potok. Pri kaplnke stojí kamenná socha sv. Jána Nepomuckého, často inštalovaná v blízkosti vodných tokov. Potok tiekol zo Bziniec pod Javorinou k niekdajšiemu Garajovmu mlynu a lemoval dnešnú ulicu Klčové, zatáčal smerom k pošte a evanjelickému kostolu. [5]

V kaplnke bol pozoruhodný organ s rezbárskou výzdobou. Ešte v roku 1850 ho opravoval budínsky organár Karol Péter. Postupne však vzácny nástroj rozkradli, zachovalo sa z neho len 16 najväčších píšťal. [6]

Po zbúraní starobinca slúžila kaplnka ako márnica a od roku 1980 opäť plní svoj účel. Zvon kaplnky demontovali koncom prvej svetovej vojny a roztavili ho na potreby armády. [7]

Pôsobivý barokový kríž nachádzajúci sa v blízkosti kaplnky pochádza zo začiatku 18. storočia. [8]

Nachádza sa na severnom okraji historickej časti Nového Mesta nad Váhom. [9]