Novosad - Chrám sv. Juraja
Ujlak
obec Novosad, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1795. Stavaný bol na spôsob cirkevných objektov, ktoré projektovala tereziánska stavebná kancelária. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria a čiastočne predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na vtiahnuté piliere. Veža so vstupným portálom mala na klenáku okennej šambrány datovanie. Fasády sú členené lizénami a štukovými festónmi, na čelnej strane pilastrami. [1] Veža je zastrešená laternovou zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Hlavný oltár je klasicistický z konca 18. storočia. Obraz Pribíjanie Krista na kríž pochádza z konca 19. storočia. [2]

Pravdepodobne po silnej prisťahovaleckej vlne obyvateľov z okolia Vihorlatu bol pre potreby gréckokatolíkov postavený na dolnom konci v poradí už tretí kostol v obci. [3]

Stojí v južnej časti obce.