Novoveská Huta (Spišská Nová Ves) - Kostol sv. Cyrila a Metoda
obec Spišská Nová Ves, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1927. [1] Jednoloďový priestor s polygonálnym ukončením presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý valenou klenbou. Fasády sú hladké, členené opornými piliermi. [2] Veža členená v hornej časti lizénovým rámovaním je zastrešená ihlancom. V nižších častiach má horizontálnu rustiku.

Prvá písomná zmienka o Novoveskej Hute pochádza z roku 1383. V tom čase bol známy aj názov Novoveské kúpele, ten sa však zánikom liečebných kúpeľov prestal používať. [3]

Osada Novoveská Huta, nemala svoj kostol do 20. rokov 20. storočia. V letných mesiacoch, v čase kúpeľnej sezóny, postavili veriaci v kúpeľnom areáli drevený oltár a svätá omša sa slúžila pod holým nebom. Prvá svätá omša sa slávila na mieste zvanom Poľana. [4]

13. mája 1926 vznikol z iniciatívy obyvateľov Huty cirkevný výbor na výstavbu kostola. Organizovali sa finančné zbierky. Po čase sa mohlo začať s výstavbou. S výkopmi pre základy sa začalo 5. augusta 1927 a realizovali ich obyvatelia Huty sami. Dňa 20. augusta 1927 sa uskutočnila slávnosť, počas ktorej bol položený základný kameň kostola. Napokon bol postavený jednoloďový kostol s vežou vysokou 29 metrov. 8. decembra 1927 bol vysvätený kostolný zvon. [5]

Hlavný oltár pochádzal z farského kostola v Spišskej Novej Vsi, kde bol od roku 1828. Išlo o neúplný neskorogotický oltár Metercie z obdobia po roku 1528. V strede mal reliéfnu skupinu sv. Anny a Panny Márie s dieťaťom, v postranných štvrťpoliach boli malé maľované tabule s postavami Joachima, Kleofáša, Salama a Jozefa. Oltár bol vložený do novogotického rámu a osadený len provizórne. [6]

Slávnostné vysvätenie kostola sa uskutočnilo 2. novembra 1942. Dňa 8. novembra bola uzavretá zmluva s farou a založená filiálka. [7]

Po skončení druhej svetovej vojny dali veriaci postaviť nový oltár ku cti svätých Cyrila a Metoda, čím sa zmenilo aj zasvätenie kostola. Nový oltár zhotovil spišský umelecký rezbár pán Ladislav Tfirst. Dňa 28. septembra 1947 pribudol v kostole baldachýn, kazateľnica a Boží hrob. 11. mája 1948 daroval kostolu dentista z Prahy pán František Kozák kríž, ktorý pochádza z likvidovaného kostola na Malej Strane v Prahe. Opravil ho spišský umelecký rezbár - pán František Tfirst. [8]

V roku 1960 bol do veže nainštalovaný nový zvon, ktorý uliala firma Kovolit z České u Brna. Vzhľadom na vtedy vládnuci režim a neutešenú náboženskú situáciu, bola oslava posviacky nového zvona skromná. [9]

Na zvone je nápis:

POZOSTÁVAM Z MILODAROV KU CTI

BLAHOSLAVENEJ PANEJ MÁRIE RODIČKY NAŠEJ

ŽIVÝCH BUDEM POSILŇOVAŤ KU CHVÁLE BOŽEJ

A UMRELÝCH DOPREVÁDZAŤ DO MATKY ZEME

ULIL – KOVOLIT – ČESKÁ U BRNA

DAROVALI OBYVATELIA Z NOVOVESKEJ HUTY R.P. 1960

V roku 2005 dali veriaci, na návrh p. dekana PaedDr. ThLic. Antona Mišeka, opraviť starý zvon a uliať dva nové. Vysviacka dvoch nových zvonov a opraveného starého zvona sa uskutočnila 20.11.2005. [10]

Na malom zvone je nápis:

SVÄTÝ JOZEF – OPORA RODÍN