Zaujímavé články   späť
Obnovme bratislavské Podhradie
obnovme-bratislavske-podhradie

Mám Bratislavu rád. Po prechádzke historickým centrom vždy premýšľam, aké krásne by bolo prechádzať sa bez bariér po uliciach zbúraného Podhradia, ktoré som na vlastné oči nikdy nevidel. Prechádzať sa od Kapucínskej ulice, prejsť na Židovskú či Vydrickú a pokračovať smerom na Zuckermandel bez toho, aby som videl Nový most.

Premýšľam, že zjazd z Nového mosta, pardon z Mosta SNP, by sa dal položiť do tunela už pri súčasných autobusových zástavkách, premiestnením jeho piliera rovno na breh Dunaja a snáď len mimo zbúraného Mestského pivovaru by sa dalo obnoviť celé Rybné námestie, vrátane Synagógy neológov.

Zapustením vyústení cestných napájačov Staromestskej na Nábrežie by sa dala obnoviť takmer celá Vydrica, napojiť na existujúci zvyšok Podhradia a až k nešťastnému River Parku vedľa ešte nešťastnejších panelákov postaviť aj časť Zuckermandelu. Takto by sa dalo plynulo prejsť od Zuckermandelu pešo, bez bariér až na súčasnú pešiu zónu.

Nechápem, prečo sa mesto zbavilo týchto pozemkov, prečo sú v súkromných rukách, a prečo sa nesnaží dnes získať tieto pozemky späť. Napríklad výmenou za iné. Minimálne by mohlo vyhlásiť stavebnú uzáveru až do doby, keď tie pozemky nedostane späť. Neviem si predstaviť, že pár metrov od Kostolíka Najsvätejšej Trojice sa budem prechádzať medzi sklenenými kockami, ktoré už aj na prezentovaných vizualizáciách sa vysmievajú Bratislavčanom do očí. Nechápem, prečo primátor Ftáčnik nebojuje o vrátenie týchto pozemkov tak, ako bojuje v prípade PKO.

Verejná mienka je jasne proti modernej výstavbe v Podhradí. Verím, že obnovenie Podhradia je možné. Nie je to žiadna ilúzia a malo by to byť mestskou prioritou číslo jeden! Nápady dať Staromestskú ulicu pod zem tu už boli a sú reálne. Myslím si, že ak sme boli schopní sa poskladať na Zimný štadión, určite by stálo za to sa poskladať aj na obnovenie svojho zničeného mesta. V kombinácií mestských zdrojov, pôžičiek, eurofondov, verejných zbierok či štátnej podpory by sme mohli vrátiť mestu jeho pravú tvár a zastaviť rozrastanie gýčových stavieb v Starom meste.

Martin Szabó