Očkov - vojenské bunkre z 2. svetovej vojny typu TOBRUK
obec Očkov, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
V Očkove sa nachádzajú dva identické bunkre vzdialené od seba približne 150 metrov. Bunkre typu TOBRUK dostali svoj názov podľa miesta v severnej Afrike, kde boli prvýkrát použité. Nemci ich vo veľkom používali na vlastnom i okupovanom území. Boli určené na streľbu z guľometu, menej často z ľahkého granátometu, ale v prípade potreby sa mohla použiť akákoľvek ručná zbraň. [1]

Všetky TOBRUKY postavené na Slovensku boli súčasťou obrannej sústavy spájajúcej pobrežia Jadranského a Baltského mora. Koľko ich bolo postavených na Slovensku nie je zatiaľ známe. K 1. marcu 1945 je v nemeckom pracovnom výkaze zaznamenaných 25 bunkrov v Bratislave a 36 v pásme od Bratislavy až po Kysuce, ale do oslobodenia sa zrejme stihli postaviť ďalšie. V súčasnosti je známych 15 zachovaných bunkrov tohto typu na Slovensku. Ďalšie čakajú na objavenie. [2]

Očkovské Tobruky boli určené na stráženie a obranu cesty z Vrbového do Nového Mesta nad Váhom. Nie je jasné, či boli použité v boji, ale neďaleko nájdená vystrelená munícia by tomu mohla nasvedčovať. Tobruky v Očkove sú jedinými známymi zachovanými v oblasti Malých Karpát, a preto si zaslúžia náležitú ochranu, ktorá sa však neuskutočňuje. V blízkom okolí sa dvojice takýchto bunkrov nachádzali v Čachticiach a Piešťanoch. Najbližšie položený a zachovaný bunker je v Trenčianskych Bohuslaviciach pri železničnej stanici. [3]

Stav pamiatok nie je dobrý.
Nachádzajú sa pred vstupom do obce.