Ohradzany - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Ohradzany, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Moderný kostol postavený v roku 1940? na mieste barokovo-klasicistického sakrálneho objektu z roku 1774, ktorý zničil požiar. Priestorové riešenie pozdĺžneho pôdorysu ráta s transeptálnou dispozíciou bočných výklenkov, sprostredkujúcich centrálny zámer, ktorý zdôrazňuje aj fasáda s priradením hmôt jednotlivých prístavieb a rizalitov k masívu hlavnej lode. Apsidiola bočného výklenku a polkruhové zakončenie presbytéria sú členené arkádovo usporiadanými lomenými oknami, ich profil pripomína orientálne stavby. Zvuková arkáda veže je riešená na spôsob konvexného usporiadania organových píšťal. Veža je krytá vysokým ihlancom. [1]

S pohnutou históriou farnosti v Ohradzanoch je úzko spätá aj história kostola. Prvý kostol postavili v Ohradzanoch už pred rokom 1549. Na nevhodnom geologickom podklade začali v roku 1719 stavať druhý kostol. Tretí v poradí v barokovo-klasicistickom slohu bol dobudovaný v roku 1774. Na jeho mieste stojí súčasný kostol, postavený v rokoch 1937 - 1939. [2]