Ondavské Matiašovce - Kostol sv. Mikuláša biskupa
Matiašovce, Maťašovce
obec Ondavské Matiašovce, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1773. Opravený bol po zemetrasení v roku 1778. Renovácie sa uskutočnili v roku 1857, 1886 a po druhej svetovej vojne v rokoch 1952 – 1953. Jednoloďový kostol s polkruhovým oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Sakristia sa nachádza na severnej strane presbytéria a má aj osobitný vchod. Na západnom priečelí stojí veža s vysokou ihlancovou strechou. [1]

Z pôvodného zariadenia z čias stavby kostola ostala iba rokoková kazateľnica. Klasicistická kamenná krstiteľnica z druhej polovice 18. storočia, ako aj kalich s gotickým nodusom sa do kostola dostali sekundárne. V interiéri sa nachádza aj veľký obraz Ukrižovania, olejomaľba z prvej polovice 20. storočia. [2]