Oravský Podzámok - Kostol sv. Jána Nepomuckého
obec Oravský Podzámok, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Empírový kostol zo začiatku 19. storočia. [1] V súčasnosti objekt pôsobí architektonicky a výtvarne uceleným dojmom s kompaktne zachovaným interiérovým mobiliárom. Ide o jednoloďový kostol s krátkym transeptom (priečnou loďou) a polygonálnym uzáverom presbytéria. Zo západnej strany presbytéria je pristavaná dvojpodlažná sakristia s oratóriom na poschodí a na severnej strane je predstavaná veža na štvorcovom pôdoryse. [2]

Hlavný oltár sv. Jána Nepomuckého je z čias po roku 1800. Kazateľnica, spovednica a lavice sú empírové zo začiatku 19. storočia. [3]

Nachádza sa uprostred „dolného“ podzámockého námestia, neďaleko farskej budovy. [4]
Fotogaléria
Oravský Podzámok - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 9/2021Oravský Podzámok - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 9/2021Oravský Podzámok - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 9/2021Oravský Podzámok - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 9/2021Oravský Podzámok - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 9/2021Oravský Podzámok - Kostol sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 9/2021