Orechové (Trenčín) - Kostol sv. Štefana kráľa
obec Trenčín, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne to bola staršia protestantská modlitebňa z prvej polovice 17. storočia, ktorú po roku 1781 prispôsobili novému účelu stavbou oltárov a veže. Pozdĺžny sieňový priestor s rovným oltárnym uzáverom a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý ranobarokovou krížovou klenbou s medziklenbovými pásmi dosadajúcimi na nástenné pilastre. Na západnej strane interiéru je konkávno-konvexne riešený barokový organový chór. Fasády sú hladké s vysoko nasadenými oknami. Na hlavnom priečelí je lomený štít s tromi okrúhlymi otvormi, nad ním nasadená baroková veža členená nárožnými pilastrami a zastrešená cibuľou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 popisuje vnútorné zariadenie takto: „Hlavný oltár má iluzívnu barokovú stĺpovou architektúrou, namaľovanú na stene rovného uzáveru, uprostred nej visí obraz sv. Štefana kráľa v klasicistickom ráme. Dva rovnaké bočné klasicistické oltáre (sv. Anny a sv. Jána Nepomuckého) so stĺpovou architektúrou a obrazom svätcov. Oltáre sú po stranách doplnené iluzívnou maľbou pilastrov s vázami. Kazateľnica klasicistická z konca 18. storočia. Štrnásť obrazov krížovej cesty podľa J. Führicha v klasicistických rámoch z polovice 19. storočia. Drevená krstiteľnica skriňového typu z konca 18. storočia.“ [2]

Dnes je vybavenie kostola výrazne iné. Hlavný oltár so stĺpovou kamennou architektúrou má v strede sochu Panny Márie a vedľa nej sú dvaja anjeli (jeden stojí a druhý kľačí). Bočné oltáre majú kamennú stĺpovú architektúru a ústredný obraz.

Prístup
Stojí v centrálnej časti obce. V roku 1960 bolo Orechové zlúčené s obcou Istebník do obce Závažie. Od roku 1972 je pripojené k mestu Trenčín.