Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica
obec Sabinov, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Vznikla okolo polovice 19. storočia, dôkazom čoho sú aj vyrezávané nápisy na jednom z trámov zvonovej stolice. Pochádzajú zo 60. rokov 19. storočia a obsahujú mená donátorov stavby. Je to štvorpodlažná hranolová veža. [1] Fasády má hladké a hrany oblé. Zvukové otvory sú segmentovo ukončené. Zastrešená je stanovou strechou.
Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v tesnej blízkosti areálu kostola.
Fotogaléria
Orkucany - zvonica foto © Agnesa Delimanová 3/2015Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica a Kostol Obetovania Pána foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica a Kostol Obetovania Pána foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica a Kostol Obetovania Pána foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica a Kostol Obetovania Pána foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica a Kostol Obetovania Pána foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica a Kostol Obetovania Pána foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021Orkucany (Sabinov) - Evanjelická zvonica foto © Viliam Mazanec 9/2021
Poznámky
[1] SABOL, Dominik: Kostol Očisťovania Panny Márie v Orkucanoch. https://korzar.sme.sk/c/5247952/kostol-ocistovania-panny-marie-v-orkucanoch.html, 19.2.2010 (8.3.2018)