Ortuťová - Chrám sv. Michala archanjela
obec Ortuťová, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s retardovanými prvkami baroka postavený v rokoch 1840 – 1842. Obnovený bol v roku 1912 a po druhej svetovej vojne. Je to jednoloďová stavba s oblým uzáverom presbytéria a západnou predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý konchou a pruskými klenbami. Fasáda je členená lizénovými rámami. Veža je zakončená barokovou laternovou baňou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Nad víťazným oblúkom je malá strešná vežička s barokovou kupolou. V nadpraží portálu je letopočet 1840. [1]

Hlavný oltár s ikonostasom pochádza zo 40. rokov 20. storočia. V priestore pod vežou je empírový železný náhrobok s antickou postavou, zhotovený mukačevskou železolejárňou v prvej polovici 19. storočia. [2]