Oščadnica
Kaštieľ grófa Ballestrema
obec Oščadnica, okres Čadca, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ postavený na začiatku 20. storočia ako poľovnícke sídlo. Lokalitu, kde dnes stojí kaštieľ, kúpil začiatkom 20. storočia pruský junker gróf Ballestrem od pôvodného majiteľa Arnolfa Poppera. Nový majiteľ dal na svojom území postaviť v rokoch 1910 - 1913 kaštieľ a zriadil pri ňom lesopark o rozlohe vyše 3 ha. Celý priestor bol ohradený. Budova je dvojtraktová a dvojpodlažná, symetrická na stredovú os, orientovaná pozdĺžne v smere východ-západ. Strecha je sedlová. Do parku sa schádzalo drevenými schodmi z terasy. Od roku 1918 prevzala kaštieľ s parkom Akciová spoločnosť pre zužitkovanie dreva so sídlom vo Viedni. V tom čase kaštieľ trvale obývali iba lesmajstri. [1]

Za ďalšieho majiteľa riaditeľa Oesera (1938 – 1939) bol pristavený dom kočiša s kočiarňou a maštale pre chov výberových koní. Pred prvou svetovou vojnou bola pristavená budova lesnej správy oproti parku, v ktorej býval Ing. Rudolf Cisárik spravujúci majetok v rokoch 1933 - 1951. Vtedy pribudla ku kaštieľu obora v rozlohe asi 20 ha. V tom čase patril už majetok účastninnej spoločnosti Zelehos. Do kaštieľa sa zaviedol vodovod z Kučákovho lesa a pred objektom postavili malú fontánku. [2]

Blízko parku na oščadnickom potoku zriadili mlyn. Smerom k mestu sa tiahli chmeľnice pre čadčiansky pivovar. Potokom sa splavovalo drevo z Tichej doliny, ktoré sa pri vtoku do Kysuce spracovávalo na drevené uhlie. V tesnej blízkosti parku išla cesta, ktorá sa za dlhšieho dažďa strácala v močarine. Park od cesty oddeľovala mohutná topoľová alej, tiahnuca sa až do Čadce. Vyrúbaná bola koncom 1.ČSR. Na zamokrenej lúke juhozápadne od parku bola lesná škôlka, kde sa pestovali topole a vŕby. [3]

Do roku 1947 sa spomína ako majiteľ kaštieľa Ing. Petrovský, neskôr vraj konzul v Bolívii, ktorý si v kaštieli zriadil súkromnú obrazáreň. Ďalším majiteľom bola Mlynová účastinná spoločnosť s riaditeľom Zuckermannom. [4]

Po znárodnení prevzali správu lesného majetku od Zelehosu štátne lesy a kaštieľ dostala do správy Drevina, n.p. Turany. Všetky budovy boli prerobené na byty. Začiatkom 60. rokov 20. storočia bol v dolnej časti parku zriadený autocamping s betónovou tanečnou plochou. [5]

V roku 1976 sa kaštieľ dostal do majetku Kysuckej galérie v Čadci. [6]

Vstupná brána, závora a lavičky sú dielom umeleckého kováča majstra Pavla Zlatoša zo Žiliny. Akademický sochár Jozef Mundier je autorom sochárskeho stvárnenia fontány. [7]

Rekonštrukcia.

Kaštieľ je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky pod číslom 2929/1 a park pod číslom 2929/2. [8]

Rekonštrukcia prebehla v rokoch 2006 – 2007. [9]

V roku 2006 sa začalo s revitalizáciou lesoparku. Vysadili nové rastliny, dreviny a trávniky v súvislosti s prostredím a ekosystémom v oblasti. Pribudla sieť chodníkov rôznych úrovní a charakteru, ktoré vedú k jednotlivým objektom záhradnej architektúry. Novovysadená zeleň hrabového živého plota uzatvára celý lesopark. [10]

Oščadnica – kaštieľ (č. ÚZPF 2929/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2016. Autori: Mgr. Luboš Kürthy, Mgr. Barbora Glocková. [11]

Rekonštrukcia historickej budovy prebiehala v rokoch 2020 – 2022. [12] V minulosti nevábnu fasádu s hrubým brizolitom nahradili jemné architektonické detaily. Obnova sa snažila kaštieľ dostať do podoby, v akej ho dal gróf Ballestrem začiatkom 20. storočia postaviť.

Opravy a modernizácia stáli viac než milión eur. Ich súčasťou bola nielen výmena strechy, fasády či rozvodov vody a kúrenia, ale aj obnova interiérových priestorov vrátane hygienických zariadení. V budove bola taktiež dobudovaná prípojka na kanalizáciu a schodisko vedúce do podkrovia, v ktorom vznikli nové výstavné priestory. Pristavená bola terasa a vytvoril sa tiež nový bezbariérový vstup. [13]

Súčasný stav a využitie
Stav kaštieľa je veľmi dobrý. V súčasnosti je sídlom Kysuckej galérie v Oščadnici. V galérii je umiestnená nová stála expozícia Luminizmus v slovenskom výtvarnom umení. Priestory lesoparku sa využívajú na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia.
Stojí v juhozápadnej časti obce.
Poznámky
[1 - 6] Kaštieľ v Oščadnici / Kysucká galéria v Oščadnici www.regionkysuce.sk/zaujimavosti-z-regionu-kysuce/kulturno-historicke/115-kastiel-v-oscadnici-kysucka-galeria-v-oscadnici (23.7.2023)
[8] www.pamiatky.sk (23.7.2023)
[9 - 10] Kaštieľ v Oščadnici. www.mojekysuce.sk/turistika/co-vidiet-a-zazit/kastiel-v-oscadnici (23.7.2023)
[11] www.pamiatky.sk (18.11.2017)
[12 - 13] HOLEŠOVÁ, Anna: Kaštieľ v Oščadnici prešiel rekonštrukciou za viac než milión eur, otvorili v ňom nové expozície. 29. september 2022 www.zilinak.sk/clanky/21612/foto-kastiel-v-oscadnici-presiel-rekonstrukciou-za-viac-nez-milion-eur-otvorili-v-nom-nove-expozicie (23.7.2023)