Ostrovany
obec Ostrovany, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne rokoková stavba s neskoršou klasicistickou úpravou. Kaštieľ postavili v polovici 18. storočia a upravili začiatkom 19. storočia. Stavaný je na pôdoryse písmena U. Dve bočné krídla tvoria malý cour d´honeur. Fasády sú členené lizénami, len na mierne vystupujúcom rizalite hlavného vchodu sú pilastre. Miestnosti majú pruské klenby, české placky a rovné stropy. Objekt je zastrešený manzardovým ihlancom. [1] Okolo kaštieľa je rozsiahly park.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované. Za socializmu sa kaštieľ využíval ako Miestny národný výbor. Dnes je súkromným majetkom.
Stojí takmer v strede obce, neďaleko kostola.
Fotogaléria
Kaštieľ Ostrovany foto © Viliam Mazanec 3/2012Kaštieľ Ostrovany foto © Viliam Mazanec 3/2012Kaštieľ Ostrovany foto © Viliam Mazanec 3/2012Kaštieľ Ostrovany foto © Viliam Mazanec 3/2012Kaštieľ Ostrovany foto © Viliam Mazanec 3/2012Kaštieľ Ostrovany foto © Viliam Mazanec 3/2012