Ostrovany - Park pri kaštieli
obec Ostrovany, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Prvá písomná zmienka o obci Ostrovany v okrese Sabinov je z roku 1248. Obec bola majetkom panstva hradu Šariš. Poslední zemania, ktorí okrem pozemkov vlastnili aj tamojší kaštieľ a kúriu, bol rod Bánoóvcov. Práve oni v roku 1858 založili park so vzácnymi drevinami, zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenskej republiky. Kým bol v štátnych rukách, chátral a nikto sa oň nestaral. V roku 1993 bol v reštitúcii vrátený dedičke z rodu Bánoóvcov, ktorá žila v Prahe. Zrejme nemala záujem starať sa o dedičstvo, preto ho znova predala. [1]

V roku 2013 park kúpila rodina Štefana Hanigovského z Veľkého Šariša, patriota, ktorému záležalo na tom, aby zarastené smetisko na ploche takmer 12 hektárov bolo znova zelená oáza. [2]

Park svojou historickou hodnotou aj výskytom drevín patrí k ojedinelým na Slovensku a keď Štefan Hanigovský počul, že ho niekto chce rozparcelovať na stavebné pozemky, tak sa ho rozhodol kúpiť a obnoviť. [3]

Začiatky boli zložité. Park bol zarastený trávou, náletovými drevinami, tŕním, studne boli zasypané odpadom a dokonca aj tri jazierka. Napríklad studňa hlboká 13 metrov bola až po okraj zasypaná odpadom. Pre ilustráciu, z parku vyviezli 40 nákladných áut odpadu. [4]

Pokiaľ park dostali do dnešnej podoby, trvalo to dlhé tri roky. S rodinou a pomocníkmi tu strávili veľa víkendov s pílami a sekerami, kosami. Postupne vyčistili jazierka, zachránili dve a v studni je zase voda. Niektoré veľmi staré stromy už odumreli, ale snažia sa ich nahradiť rovnakými druhmi. Vysádzajú ich podľa možnosti na to isté miesto. [5]

V parku rastú prevažne hraby, konkrétne previslý, červený a zelený. Ďalej nepálska jedľa, duby, buky, lipy malolisté aj veľkolisté, jelše, brezy, jedle, smrekovce aj borovice čierne. Napríklad topoľ sivý je taký mohutný, že jeho kmeň musia obopnúť pažami až siedmi chlapi. Nahovetvec dvojdomý patrí tiež k najstarším stromom v parku. Zaujímavý je aj ľaliovník tulipánokvetý, ktorý má pôvod v Severnej Amerike. Je to predovšetkým dekoratívny strom, ktorý keď kvitne, má žltozelené kvety v tvare tulipánov s oranžovým pruhovaním. [6]

Obrovská vápencová skala predtým v parku nebola. Doviezol ju až nový majiteľ zo Spišského Podhradia. Váži 13 ton. V súčasnosti sa zdá, že tam bola odjakživa. V puklinách sa už ujali napríklad kamenné ruže a mach. [7]

V rozľahlom parku je v súčasnosti všetko usporiadané, pri chodníkoch sú lavičky, lúky vzorne vykosené a pomedzi stromy pobehujú daniely. Chce to však každodennú starostlivosť. Keď sa na začiatku týždňa začne kosiť, trvá to aj päť dní. Majiteľ pravdepodobne park doplní niekoľko ovocných stromov, lebo v minulosti sa vraj v parku nachádzali. Už teraz sú v parku akési malé škôlky pre stromy. Rastú v nich mladé stromy, aby mohli neskôr nahradiť staré a choré. Je to napríklad sekvojovec mamutí, takzvaný rekordman medzi drevinami. Jeho prirodzený domov je Kalifornia, dokáže vyrásť do gigantických rozmerov a najstaršie stromy majú aj 3 500 rokov. Majiteľ parku v Ostrovanoch vysadil mladý strom, ktorému sa dobre darí. Potrvá desaťročia, kým z neho bude mohutný strom, ale ostane v parku pre ďalšie generácie. [8]

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Poznámky
[1 - 8] KOŠUTHOVÁ, Anna.: Nadšenec oživil tristoročný park so vzácnymi stromami. 27. máj 2016 https://presov.korzar.sme.sk/c/8191831/nadsenec-ozivil-tristorocny-park-so-vzacnymi-stromami.html Článok vyšiel v týždenníku PREŠOVSKÉ NOVINY, č. 20/2016, v predaji od 24. 5. do 30. 5. 2016 (7.11.2019)