Osturňa - Chrám sv. Michala archanjela
obec Osturňa, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1796. Rozšírený a upravený bol v roku 1937. Opravili a doplnili ho novým chórom v roku 1947. Je to stavba pôvodne trojpriestorového východoslovenského sakrálneho typu so štvorcovou loďou. Bola rozšírená smerom na východ predĺžením a polkruhovým zakončením presbytéria. Novovzniknutý priestor má betónový kazetový strop. Fasády sú hladké a členené polkruhovo zakončenými oknami. [1] Predstavaná veža je krytá baňatou strechou.

Vnútorné zariadenie je z 20. storočia. Z pôvodného zariadenia sa zachovala rokoková kazateľnica z druhej polovice 18. storočia s obrazmi cirkevných otcov. V interiéri je voľný obraz Panny Márie a Krista, maľba na dreve z druhej polovice 18. storočia a procesiová socha Immaculaty, ľudová klasicistická plastika z 19. storočia. [2]

Stojí v severnej časti obce. Pred kostolom sa nachádza cintorín.