Beckov - Kúria Dubnických
obec Beckov, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná kúria z druhej polovice 16. storočia. Dvojpodlažný objekt s jednotraktovou a dvojtraktovou dispozíciou na pôdoryse v tvare písmena U. Kúriu barokovo upravovali začiatkom 18. storočia, klasicisticky v 19. storočí a v roku 1918. [1] Fasády sú hladké. Na nároží je umiestnená jedna kruhová vežička. Okná so šambránami majú jednoduché nadokenné rímsy.
Rekonštrukcia. Obnova objektu prebehla v roku 1957. [2]
Stav kúrie je katastrofálny! Objekt je v štádiu ruiny.
Stojí v strede obce.
Beckov - Kúria Dubnických (pohľad z hradu) foto © Jiří Fiedler 7/1972Beckov - Kúria Dubnických (severná a východná fasáda) foto © Jiří Fiedler 7/1972Beckov - Kúria Dubnických foto © Jana Lacková 1/2022Beckov - Kúria Dubnických foto © Jana Lacková 1/2022Beckov - Kúria Dubnických foto © Jana Lacková 1/2022Beckov - Kúria Dubnických foto © Jana Lacková 1/2022Beckov - Kúria Dubnických foto © Jiří Fiedler 7/1972Beckov - Kúria Dubnických foto © Jana Lacková 1/2022Beckov - Kúria Dubnických foto © Jana Lacková 1/2022