Bohunice (Ilava) - Kaplnka a rodinná hrobka Mednyanských
obec Bohunice, okres Ilava, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neogotická hrobka z roku 1866 s nárožnými fiálami a vežičkou vstavanou do priečelia. [1] Pohrebná kaplnka bola postavená v blízkosti neogotickej kúrie. Má sieňový priestor a dvojpodlažný charakter s kryptou. Bohatá profilácia ústupkového portálu, fiály a vežička so zvonom na osi čelnej fasády, dekorované krabmi, vlys lemujúci celú stavbu, vypovedajú o náročnom riešení, ktoré sa vyznačuje vernosťou detailu, zaraďuje stavbu do obdobia prísneho historizovania. Interiér je riešený tiež impozantne s hviezdicovou klenbou a bohatou polychrómiou. [2] Keď Alojzovi Medňanskému zomrela manželka s novorodeniatkom, jediným synom, z veľkej lásky dal v roku 1866 postaviť rodinnú hrobku s kaplnkou v neogotickom štýle. Veľká láska pokračovala a gróf Medňanský osamelý zomrel bez dedičov. Panstvo zdedil adoptovaný šľachtic Ján Kubíny. História rodu Medňanských v Bohuniciach sa tak nadobro skončila. [3]
Pamiatková ochrana
Bohunice – pohrebná kaplnka (č. ÚZPF 701/3) – architektonicko-historický a umeleckohistorický výskum - rok 2013. Autorky: PhDr. Zuzana Zvarová, PhDr. Jana Oršulová. [4]
Stav kaplnky nie je veľmi dobrý.
Stojí v severnej časti obce. Nachádza sa v bývalom parku, ktorý patril ku kúrii.
[2] POHANIČOVÁ, Jana: Neogotické hrobky aristokratických rodov na území Slovenska. In: Pamiatky a múzeá, 2003, č. 4, s. 32.