Dolný Kubín (Gaceľ) - Kúria Terézie Čaplovičovej
Pôvodný názov
Geceľ, Gäceľ, Geczell, Gaczelfalva
obec Dolný Kubín, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
V Gaceli, neďaleko Dolného Kubína boli okrem renesančného kaštieľa v mladšom období postavené aj ďalšie dve šľachtické stavby. Jednou z nich je kúria Terézie Čaplovičovej, z ktorej sa dochovala len veľmi malá časť prvého poschodia s niekoľkými v súčasnosti už zamurovanými obdĺžnikovými okennými otvormi. Kúria si do dnešného dňa zachovala pomenovanie podľa jedného z jej majiteľov, ktorou bola Terézia Čaplovičová. Stavba je situovaná v tesnej blízkosti cesty, niekoľko desiatok metrov od ďalšej kúrie, v ktorej je v súčasnosti reštaurácia. Na základe dochovanej časti, môžeme predpokladať, že stavba mala pôvodne obdĺžnikový pôdorys a bola súčasťou hospodárskeho areálu s viacerými hospodárskymi budovami. Kúriu si pôvodne nechal postaviť v prvej tretine 19. storočia Anton Bajcsy, ktorý pôsobil vo funkcii slúžneho. Jeho dcérou bola spomínaná Terézia Čaplovičová, ktorá sa vydala za Alexa Čaploviča. [1]
Dolný Kubín (Gaceľ) - Kúria Terézie Čaplovičovej foto © Lucia Allmanová 7/2014Dolný Kubín (Gaceľ) - Kúria Terézie Čaplovičovej foto © Lucia Allmanová 7/2014Dolný Kubín (Gaceľ) - Kúria Terézie Čaplovičovej foto © Lucia Allmanová 7/2014Dolný Kubín (Gaceľ) - Kúria Terézie Čaplovičovej foto © Lucia Allmanová 7/2014Dolný Kubín (Gaceľ) - Kúria Terézie Čaplovičovej foto © Lucia Allmanová 7/2014
Poznámky
[1] JANURA, Tomáš – ČAJKA, Michal: Vidiecke šľachtické sídla v Oravskej stolici. Liptovský Mikuláš: Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa, 2011. s. 69.

text: Lucia Allmanová