Gemerská Ves - neskorobarokový kaštieľ
obec Gemerská Ves, okres Revúca, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kaštieľ postavený v roku 1768. Pri stavbe bočných krídel v roku 1826 bol klasicisticky upravený. Je to dvojpodlažná budova s pôdorysom v tvare písmena U. Sedemosová hlavná fasáda, členená kordónovou a podstrešnou rímsou, má v parapete a frontóne okien štukové obrazce. V strednej osi je segmentovo zakončený portál s kamenným profilovaným ostením, na klenáku datovanie 1768 a 1826. Podjazd je zaklenutý na širokých medziklenbových pásoch českou plackou. V miestnostiach sú valené klenby, české placky a korýtkové klenby. Dve bočné krídla mali na poschodí obytné a na prízemí hospodárske miestnosti. Fasáda nádvoria je hladká. [1] Kaštieľ dala postaviť rodina Draskócziovcov, neskôr ho predali rodine grófa Spanyola. V roku 2007 bol kaštieľ odpredaný za symbolickú 1 korunu potomkom grófa Spanyola. Žiaľ, do dnešného dňa sa jeho rekonštrukcia neuskutočnila. [2]
Stav kaštieľa nie je dobrý. Ide o súkromné vlastníctvo.