Humenné - vodojem
obec Humenné, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Ide o vežový vodojem vybudovaný v roku 1951. Vodojem v Humennom je bezprostrednou súčasťou železničnej i autobusovej stanice a tvorí dominantu areálu. Vďaka jedinečnej polohe sa vyhotovilo niekoľko návrhov pre jeho adaptáciu na verejnú funkciu. Kvôli zachovaniu architektonického výrazu sa počítalo s minimalizovaním zásahov do objektu. [1] Plánované zaujímavé využitie vodojemu sa nerealizovalo. Dispozične objekt pozostáva z podzemného, prízemného podlažia a priestoru nádrže. [2]
Stav technickej pamiatky nie je dobrý.
Stojí v juhozápadnej časti mesta.
Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2019Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2021Humenné - vodojem foto © Viliam Mazanec 8/2021
Literatúra