Kendice - kúria
Pôvodný názov
Kendzice
obec Kendice, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria z prvej polovice 19. storočia. Jednopodlažná budova s ústredným rizalitom, členeným štyrmi stĺpmi a zakončeným tympanónom. [1]
Stav
V tesnej blízkosti pamiatky stoja rodinné domy. Kúriu a jej kedysi krásne okolie doslova „zhltla“ dedina. Objekt je v súkromných rukách. Nie je v dobrom stave.
Prístup
Stojí pri hlavnej ceste cez obec. Je ju pomerne ťažko nájsť, lebo sa nachádza na dvore rodinného domu.
Kendice - kúria zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1914)Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012Kendice - kúria foto © Viliam Mazanec 10/2012
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta a i.: Súpis pamiatok na Slovensku II. Bratislava: Obzor, 1968. s. 20.
Literatúra