Králik (Tornaľa)
obec Tornaľa, okres Revúca, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria postavená v prvej polovici 19. storočia. Ide o jednopodlažnú budovu na pôdoryse v tvare písmena U. Hlavná fasáda má stredný rizalit zakončený trojuholníkovým tympanónom a členený pilastrami. Ostatné fasády sú hladké. Strecha je valbová. Objekt má trojtraktovú dispozíciu. Ústredná chodba je zaklenutá valenou klenbou, miestnosti kláštornými klenbami. [1]
Rekonštrukcia. Kúria sa nenachádza v Ústrednom zozname pamiatkové fondu Slovenskej republiky.
Stav kúrie nie je veľmi dobrý.
Stojí v juhozápadnej časti obce, ktorá je mestskou časťou Tornale.
Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019Kúria Králik (Tornaľa) foto © Viliam Mazanec 7/2019