Kurima
Pôvodný názov
Szirmayovský kaštieľ
obec Kurima, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ zo začiatku 19. storočia. Ide o dvojpodlažnú blokovú stavbu obdĺžnikového pôdorysu, na južnej fasáde má poschodový rizalit. Pomerne neporušená južná fasáda má vystupujúci trojosový rizalit s trojhranným neúplným frontónom a predstavaný balkón na toskánskych stĺpoch. Prízemie je členené horizontálnou vrytou pásovou rustikou. Rustika je aj na nárožných pilastroch poschodovej časti rizalitu. Strecha bola pôvodne manzardová, ale pri oprave bolo manzardové zalomenie odstránené a strecha je mierne zaoblená. [1] Fasáda smerom do dvora je jednoduchšia, má hlboký rizalit s pilastrami, ukončený valbovou strechou. [2] V miestnostiach na prízemí sú segmentové klenby a na druhom podlaží sú rovné stropy. [3] Na strope centrálnej sály sa až do začiatku šesťdesiatych rokov zachovala dekoratívna maľba s portrétmi stredovekých veľmožov po obvode veľkého kruhu, ktorú zatreli počas stavebných úprav pre základnú školu. Kaštieľ vlastnila rodina Szirmayovcov.
Pamiatková ochrana
Pamiatkový výskum pre OPS Bardejov, 1981. Autorka: PhDr. Norma Urbanová. [4] Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. Rozsiahla obnova kaštieľa sa uskutočnila v rokoch 1983 - 1987.
Stav historického sídla je zlý.
Stojí v strede obce, neďaleko kostola.
Kaštieľ Kurima zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Kurima foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Kurima foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013Kaštieľ Kurima foto © Viliam Mazanec 7/2013
[4] PhDr. Norma Urbanová – výber výskumnej a publikačnej činnosti za roky 1967 – 2016. In: Monument revue, VI, č. 1, 2017, s. 90.
Literatúra