Mariánska Čeľaď (Veľké Lovce) - Kláštor pavlínov
obec Veľké Lovce, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Kamenný kostol bol postavený a zasvätený Panne Márii pomocnici už v roku 1331. Pavlínskemu rádu bol venovaný pozemok v roku 1512, kedy začali mnísi stavať kláštor. Počas hektického 16. storočia bol kláštor s kostolom zničený. V rokoch 1745 – 1749 začali stavať budovy nanovo. Po hromadnom rušení kláštorov Jozefom II. zanikol v roku 1786 aj kláštor v Mariánskej Čeľadi. Vzácna knižnica s počtom asi 1 200 diel bola prevezená do Budína. Mnísi sa do kláštora už nikdy nevrátili. Využíval sa na rôzne účely. Rozsiahly dvojpodlažný podpivničený objekt sa pokúšali ešte nedávno, viackrát zachrániť nadšenci, ale neúspešne. Keď prišiel komplex budov o strechu, zánik sa urýchlil. Kláštor i kostol sa zmenili na opustené zrúcaniny. Krásne, smutné a nebezpečné miesto (pre neistú statiku).
Žiadna.
Zrúcanina.
Prístup
Ruiny niekdajšieho barokového kostola a kláštora pavlínov Mariánska Čeľaď (Máriacsalád) stoja v katastri obce Veľké Lovce v okrese Nové Zámky.