Mikšová
Pôvodný názov
Kaštieľ Medňanských
obec Bytča, okres Bytča, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ, ktorý postavili okolo roku 1830. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba obdĺžnikového pôdorysu s monumentálne riešenou fasádou, uprostred ktorej je vystupujúci rizalit, zakončený tympanónom. Prízemie je bosované, poschodie hladké. V strede rizalitu bol balkón s klasicistickou mrežou, ktorý stál na krakorcoch. Kaštieľ mal valbovú strechu. Miestnosti mali rovné stropy. Na schodišti bola valená klenba a česká placka. Smerom do dvora sú prízemné hospodárske budovy, postavené súčasne s kaštieľom. [1] Vlastnila ho rodina Medňanských, neskôr rodiny Novákovcov, Starýkovcov a Hozákovcov. Po tom, čo sa v obci začala stavať vodná elektráreň, kaštieľ odkúpili a mal padnúť za obeť plavebnej komore. Namiesto toho padol za obeť zubu času. [2]
Bez zásahu.
Ruina.