Slovenské Pravno - renesančná kúria
Pôvodný názov
Országovská kúria
obec Slovenské Pravno, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Je to v jadre renesančná kúria zo začiatku 17. storočia. Prestavaná bola v 19. storočí. Objekt je jednopodlažná dvojtraktová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a jednoduchými oknami. Fasáda orientovaná do dvora má po celej strane predstavané stĺporadie. V miestosticah je valená klenba s lunetami, zrkadlová klenba a valená klenba s podkasanými lunetami. [1]
Pamiatková ochrana
Slovenské Pravno – kaštieľ (č. ÚZPF 10623/0) – architektonicko-historický výskum - rok 2013. Autori: Mgr. Kristína Zvedelová, PhD., Ing. arch. Milan Marček. [2]
Pamiatka je v zlom stave. Nevyužíva sa a je opustená.
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta a i.: Súpis pamiatok na Slovensku III. Bratislava: Obzor, 1969. s. 127.