Panické Dravce - Kostol Najsvätejšej Trojice
Panitské Dravce, Pani Dravce
obec Panické Dravce, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený začiatkom 20. storočia (1910) v historizujúcom slohu, inšpirovanom v exteriéri klasicistickou architektúrou a v interiéri renesančnými prvkami. [1] Sakrálny objekt vznikol na starších základoch. [2] V architektonickej koncepcii prevláda štíhla vertikálna proporcionalita gotiky. Ide o jednoloďový úzky a vysoký priestor s polygonálnym presbytériom, zaklenutý lunetovu a krížovou klenbou, dosadajúcou na plytké nástenné pilastre. [3] Fasády majú lizénové rámovanie a sú členené polkruhovo ukončenými oknami. Vstavaná veža, ktorá na priečelí vytvára mierny rizalit je krytá baňatou strechou.

Vnútorné zariadenie je v novorenesančnom slohu. Na ľavom bočnom oltári je obraz sv. Ondreja. [4] Zvony sú z roku 1771 a 1807. [5]

Rímskokatolický kostol mal pôvodné patrocínium sv. Ondreja, neskôr Najsvätejšej Trojice. [6]