Pečovská Nová Ves - Synagóga
obec Pečovská Nová Ves, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Murovaná židovská synagóga z polovice 19. storočia. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1868. Pôdorys mala v tvare obdĺžnika s orientáciou východ - západ, pričom na západnej a východnej fasáde mala vysoké štíty. Interiér presvetľovali veľké, segmentovo ukončené okná. Vstup viedol z južnej strany. Nárožia boli zdobené lizénami a pod strechou prebiehala profilová rímsa. Na poschodí sa nachádzala ženská galéria, na ktorú viedli schody zo západnej časti. Architekt známy nie je. Fungovala zrejme až do druhej svetovej vojny a potom bola stavebne upravená na sklady. Veľké okná zamurovali a namiesto pôvodných vznikli malé pravouhlé. S výnimkou tohto zásahu sa zachovala takmer celá stavba v pôvodnom stave. [1]

Objekt začal výraznejšie upadať až vtedy, keď sa postupne ničila a prepadla strecha. Pôvodne bol krytinou šindeľ, neskôr plechová strecha, ale tú po roku 2000 zub času už zdevastoval. Prepadla sa úplne, múry aj celý interiér už nebol chránený pred poveternostnými podmienkami a objekt začal chátrať oveľa rýchlejšie. [2]

Pri súčasnom tempe poškodzovania z nej bude za pár rokov úplná ruina. Bola by to veľká škoda, keďže ide o jednu z mála zachovaných vidieckych synagóg v regióne Šariša a v podstate aj na celom východe Slovenska. Väčšina synagóg bola zničená počas druhej svetovej vojny a tie, ktoré aj ostali, sa nezachovali, lebo na šarišskom vidieku boli prevažne z dreva. Táto synagóga je preto raritou a zaslúži si záchranu. [3]

V obci žila jedna z najväčších židovských komunít v regióne. Najviac Židov sa tu usadilo v 18. - 19. storočí. V tom čase mala náboženská obec len drevenú synagógu, no v polovici 19. storočia začali s výstavbou veľkého objektu z tehál, čo bolo na vidiecke pomery stredného Šariša nezvyčajné. V tom období v regióne medzi murovanými stavbami prevažovali kamenné stavby. [4]

Pamiatková ochrana
Na opravu nie je veľká šanca, hoci obec by o to mala záujem. Objekt má totiž majiteľov, ktorí však s jej obnovou nezačali. [5]
Donedávna slúžila ako sýpka. Dnes je bez využitia a chátra. V súčasnosti je značne zdevastovaná.
Prístup
Nie je k nej ani prístup, lebo okolité pozemky sú v súkromnom vlastníctve. Synagóga stojí v strednej časti obce, presnejšie na konci pôvodnej parcely prízemnej kúrie pri hlavnej ceste. [6]
Poznámky
[1 - 6] KOŠUTHOVÁ, Anna: Vzácnej synagóge v Pečovskej Novej Vsi hrozí zánik. www.sabinov.korzar.sme.sk, 24.4.2015 (19.2.2016)