Peder - Kalvínsky kostol
obec Peder, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol v jadre so zvyškami pôvodnej románske stavby z konca 13. storočia. Sakrálny objekt bol viackrát prestavaný a rozšírený. Jeho stavebný charakter určuje posledná výrazná úprava z roku 1923. Ide o dvojloďový halový priestor, ktorý vznikol prestavbou. Kostol má rovný uzáver a predstavanú vežu, ktorá je krytá ihlancom. Fasády sú hladké. Z pôvodnej stavby sa zachovali tri románske okná. Pod omietkou boli sondážou zistené gotické nástenné maľby, počas rekonštrukcie ich však prekryli. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza kalich s paténou z roku 1650. [2]

Kostol reformovanej cirkvi bol pôvodne rímskokatolícky. [3]