Perín (Perín-Chym) - Kostol Najsvätejšej Trojice
Perina
obec Perín-Chym, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický kostol z konca 13. storočia, ktorý prešiel niekoľkými úpravami. V roku 1746 ho barokovo prestavali. Pri obnove v roku 1848 bol klasicisticky prefasádovaný a pri obnove v roku 1930 kostol rozšírili a zmodernizovali exteriér. [1] Vysoká, štíhla veža je umiestená asymetricky, má lizénové rámovanie a ihlancovú strechu.

Zo starého inventára kostola sa zachovala rokoková krstiteľnica z polovice 18. storočia, riešená na spôsob pňa s naturalistickým ovocím a lístím, z ktorého vyrastá kanelovaná lupeňovitá kupa. [2]

[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku II. s. 460 - 461.