Petrovo - Evanjelický kostol
Petrmánovce, Petermanovce
obec Petrovo, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1794 na mieste starého dreveného chrámu. Sakrálny objekt mal pôvodne drevený strop, opäť zaklenutý bol v roku 1800. Ide o pozdĺžny sieňový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami a má drevený protestantský chór. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Veža je zastrešená barokovou cibuľou s laternou, ktorá bola kedysi šindľová. [1]

Barokový oltár pochádza z roku 1694, uprostred má novší obraz Krista v Getsemanskej záhrade z roku 1922 od maliara M. Finsterbuscha. Ide o oltár typu nadstavcových stĺpových oltárov s postrannými ušnicami, datovaný nápisom vo vlyse architrávu. Pôvodný obraz z oltára z roku 1694 visí samostatne na stene kostola. Klasicistická kazateľnica z polovice 19. storočia má polygonálny parapet a volútový baldachýn s festónmi a ružicami. [2]

Stojí na miernom návrší v juhovýchodnej časti obce.