Pezinok - Evanjelický kostol
obec Pezinok, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1783. Upravený a rozšírený o novú vežu bol v rokoch 1858 - 1863. Ide o jednoloďový emporový sakrálny priestor s rovným uzáverom, krytý rovným stropom. Fasáda je členená lizénovým rámom. Predstavaná veža je postavená v duchu historizmu druhej polovice 19. storočia. [1] V 80. rokoch 20. storočia v múre kostola objavili reliéf Zmŕtvychvstania Krista z roku 1622. [2]

Oltár je klasicistický z konca 18. storočia so starším obrazom Oplakávania Krista zo začiatku 18. storočia, ktorý sa pripisuje pripisuje pezinskému rodákovi, barokovému maliarovi portrétistovi Jánovi Kupeckému. Kazateľnica a krstiteľnica, obe od M. Stamingera, sú klasicistické z roku 1784. [3]

Nachádza sa v centre mesta na Potočnej ulici.