Galérie   späť
Pezinok - Galéria insitného umenia
obec Pezinok, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História
Galéria insitného umenia sídli od 18. novembra 1997 v rekonštruovanom objekte tzv. Schaubmarovho mlyna v Pezinku - Cajle, pôvodne z roku 1767, ktorý je kultúrnou a technickou pamiatkou. V mlyne sa nachádza revitalizovaná mlynská technika z roku 1913. Galéria je prvou a jedinou svojho druhu na Slovensku. Galéria je súčasťou Slovenskej národnej galérie. [1]
INSITA – IN SITU

Expozíciu tvorí reprezentatívny výber 150 maliarskych, sochárskych, kresbových a grafických diel od 50 insitných umelcov. Predstavené sú diela významných umelcov nielen zo Slovenska, ale súčasťou expozície je aj exkluzívna kolekcia diel zo slovenskej enklávy Kovačice v Srbsku, z Českej republiky, Francúzska, Talianska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Izraela a Brazílie. Prezentované diela, autori ktorých nemajú výtvarné vzdelanie, vynikajú spontánnosťou a autenticitou. [2]

KOLEKCIA SLOVENSKÉHO INSITNÉHO UMENIA

Inovovaná kolekcia prezentuje diela významných slovenských insitných umelcov ako Ondreja Šteberla so svetom básnivých metafor, pantomímami tvarov, alegorickými a biblickými bytosťami, Juraja Lauka s dynamickými a ohnivými maľbami, Zuzanu Virághovú s maľbami plnými baladickej a lyrickej poézie, Ľudovíta Kochoľa s premyslenou konštrukciou priestoru, Júliusa Považana s obrazovou kronikou štiavnických baníkov a i. [3]

Galéria insitného umenia
Schaubmarov mlyn
Cajlanská 255
902 01 Pezinok – Cajla

Otváracie hodiny
Pondelok - Utorok - Streda = zatvorené
Štvrtok – Piatok 9.00 - 16.00 hod.
Sobota – Nedeľa 10.00 - 18.00 hod.
Stojí v mestskej časti Pezinka – Cajle. Nachádza sa severozápadným smerom od mesta.
Fotogaléria
Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015Pezinok - Galéria insitného umenia foto © Jana Lacková 8/2015