Pezinok - Malokarpatské múzeum
obec Pezinok, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História
Regionálne múzeum, ktoré sa špecializuje na vinohradníctvo, vinárstvo a kultúru pitia vína v prostredí pod Malými Karpatmi. Má viac ako päťdesiatročnú tradíciu zbierania a sprístupňovania predmetov, ktoré dokumentujú dejiny regiónu nielen prostredníctvom témy vinohradníctva. Od založenia múzea v 60. rokoch minulého storočia sídli v historickom renesančnom dome zo 17. storočia. Budova prešla niekoľkými prestavbami. [1]

Malokarpatské múzeum v Pezinku je od roku 2002 v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. V rokoch 2006 - 2008 prešlo rozsiahlou rekonštrukciou, počas ktorej odborní pracovníci pripravili v pivničných priestoroch novú interaktívnu expozíciu. Druhá časť expozície v obytnej časti niekdajšieho domu vznikla v roku 2013. Obe expozície sú sprístupnené i slabozrakým a nevidiacim návštevníkom, rovnako ako nepočujúcim prostredníctvom audioguidov. [2]

Expozície
Malokarpatské múzeum v Pezinku má v súčasnosti dve stále expozície – Príbeh vína a Dejiny vinohradníctva a vinárstva pod Malými Karpatmi. V nich predstavuje najväčšiu zbierku vinohradníckych lisov v strednej Európe a sprostredkováva zaujímavé informácie o vinohradníctve a vinárstve v prostredí Malých Karpát. Využíva na to interaktívne prvky, akými sú simulátory opilosti, arómabar, štupľovačka fliaš a ďalšie. [3]

Skĺbením historickej architektúry a moderných prvkov expozície návštevníka prevedú dvomi tisícročiami pestovania viniča hroznorodého na území Slovenska. Aby sa pri spoznávaní tradícií vinohradníctva zapojili všetky ľudské zmysly, v cene vstupného je pohár kvalitného miestneho vína. Trvanie prehliadky je približne hodinu. [4]

PRÍBEH VÍNA

Ústredným motívom expozície je víno v širšom kontexte – od významu klimatických podmienok cez archeologické nálezy, vinohradnícku samosprávu, architektúru - až po búrlivé udalosti 20. storočia. Návštevník sa zoznámi s najstaršou z vinohradníckych oblastí, oboznámi sa s pozitívnymi a negatívnymi účinkami pitia vína či jeho typickými odrodami. Zaujímavé sú aj nálezy stredovekých a novovekých mincí, ktoré boli objavené pri výskume budovy múzea. Odkaz na víno či hrozno v predmetoch dennej potreby spolu s príbehom vinohradníka a vinára Jozefa Belicu – to je záver prehliadky novej expozície. Práve na pozadí života Jozefa Belicu múzeum po prvýkrát predstavuje aj dejiny 20. storočia. Spestrením prehliadky sú napr. simulátory opitosti, prezentácia štyroch druhov pôd v pomyselnom vinohrade ale aj interaktivity pre detských návštevníkov, ktoré sú označené logom detských programov – Strapčekom. Je možné vyskúšať si napr. dereš, poskladať archeologické nálezy, lupou priblížiť vzácne mince alebo si vypočuť autentické spomienky pamätníkov. Zaujímavou novinkou sú dva otvorené depozitáre, v ktorých návštevník nahliadne na kolekciu výtvarného umenia, historické a etnologické zbierky. [5]

DEJINY VINOHRADNÍCTVA A VINÁRTSVA POD MALÝMI KARPATMI

Pivničná expozícia je zameraná na predstavenie dejín vinohradníctva a vinárstva v regióne Malých Karpát s využitím moderných interaktívnych prvkov. Zároveň zahŕňa najväčšiu zbierku vinohradníckych lisov v strednej Európe, pričom každý z nich je unikátny. Snahou je zapojiť do prehliadky vaše zmysly za pomoci svetla, zvuku, vôní, chutí a aktívnej činnosti. Zaujímavosťou v slovenských podmienkach je tzv. arómabar, ktorý preverí vaše čuchové bunky. Návštevníkovi je predstavené vinohradníctvo a vinárstvo ako významný fenomén, ktorý ovplyvňoval nielen ráz krajiny, ale takmer všetky oblasti ľudského života. Expozícia v pivničných priestoroch rovnako ponúka interaktivity aj detskému návštevníkovi. [6]

Malokarpatské múzeum v Pezinku
M. R. Štefánika 4