Pinciná - Zaniknutý kostol Všetkých svätých
obec Pinciná, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Základy zaniknutého románskeho kostola boli skúmané pri archeologickom výskume v rokoch 1981 – 1983, ktorý odkryl neolitické sídlisko s bukovohorskou keramikou, osídlenie z doby bronzovej a zvyšky kostola s priľahlým cintorínom na tzv. Temetodomb. Pôvodne to bola tehlová jednoloďová stavba s polkruhovou apsidou z prelomu 12. a 13. storočia. Ku kostolu patrila aj neskôr pristavaná severná sakristia, postavená z lomového kameňa. [1]

Katolícka farnosť je známa z roku 1335. V 15. storočí kostol pravdepodobne zanikol. Patrocínium Kostola Všetkých svätých v Pincinej je doložené až v roku 1542. Ide o jeden z najstarších príkladov tehlovej architektúry v Novohrade. [2]