Plavé Vozokany - Evanjelický kostol
Fakó Vozokany, Vozokany
obec Plavé Vozokany, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1783 – 1785 ako tolerančný bez veže. Prestavaný a doplnený vežou bol v roku 1837. Opravy sa uskutočnili v roku 1869, 1912 a v roku 1949 ho znovu zastropili. Ide o sieňovú stavbu s rovným oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. Uzáver je zaklenutý segmentovou klenbou. Loď má rovný nový strop. Na nárožiach západnej fasády sú oporné piliere s pultovými strieškami. Veža je členená lizénovými rámami a zakončená vysokým ihlancom. [1]

Klasicistický oltár typu oltárov s kazateľnicou je z roku 1789. Na prednej strane rečništa je oltárny obraz Nanebovstúpenia Pána od R. Karpáthyho z roku 1905. Krstiteľnica je klasicistická z čias okolo roku 1780. Organ pochádza z roku 1935. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza klasicistický kalich z roku 1820. [2]

V roku 1620 bola v obci založená evanjelická škola, prvým učiteľom bol Ján Laurenti - Laurentius. Pôvodný tolerančný drevený kostol zničil požiar. Nový kostol bol dostavaný spolu s farou v roku 1785 a obecná evanjelická malo triedna škola v roku 1933. [3]