Plaveč - Kostol sv. Margity Antiochijskej
obec Plaveč, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol postavený v 13. storočí. V období renesancie bol rozšírený o dve kaplnky a po roku 1730 zbarokizovaný. Obnovili ho v roku 1892, v rokoch 1901 - 1903 a v 30. rokoch 20. storočia (1936). Ide o jednoloďový priestor na gotickom základe s presbytériom štvorcového pôdorysu a obdĺžnikovou loďou, ku ktorým je na severnej strane pristavaná sakristia a na južnej strane renesančná kaplnka. Na západnej strane stojí predstavaná hranolová, smerom hore sa zužujúca veža s nárožnými diagonálnymi opornými piliermi. V presbytériu je česká placka. Loď je zaklenutá valenou klenbou s lunetami. V južnej kaplnke je renesančná krížová klenba. Na severnej strane presbytéria vedie do sakristie gotický lomený portál so skosením. [1] Vedľa vchodu sa nachádzalo gotické pastofórium so železnou tepanou mrežou, ktoré bolo zrušené pri rekonštrukcii interiéru. [2] Veža je v jadre gotická, na južnej strane na poschodí má gotický sedlový portál. V renesancii ju prefasádovali a v 18. storočí zvýšili o časť nad korunnou rímsou. Na nárožiach má rustiku v omietke, pod ktorou sú zvyšky iluzívneho sgrafitového kvádrovania,. Veža krytá ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty, má združené renesančné zvukové okná. [3] Fasády sú hladké.

Hlavný oltár je barokový z čias okolo roku 1730, s volútovými pilastrami, bočnými akantovými ušnicami a s nadstavcom, na oválnom nadstavcovom ráme je veľký reliéf sv. Margity Antiochijskej, obklopenej hlavičkami putti, po stranách sú sochy (sv. Petra, Barbory, Kataríny, Pavla apoštola). Na silných rímsach architrávu sú menšie sochy sv. Štefana kráľa a sv. Ladislava. [4] Na nadstavci je uprostred reliéf sv. Jána Nepomuckého a vo vrchole socha sv. Michala archanjela. [5]

Dva bočné oltáre rovnakého architektonického vybavenia sú ranobarokové z konca 17. storočia (uvádza sa aj začiatok 18. storočia) [6] s novšími prostrednými sochami. Na drieku oltárnych stĺpov sú serafínske hlavičky v ušnicovej kartuši. Namiesto bočných ušníc oltára stoja po stranách plastiky svätcov. Na oltári sv. Jozefa je v nadstavci obraz sv. Jozefa a po stranách sú sochy sv. Pavla a Martina, flankovaný sochami sv. Juraja a sv. Martina biskupa. Na oltári Panny Márie (socha, ktorá pripomína gotickú Madonu) je obraz sv. Jána Nepomuckého, po stranách sú sochy sv. Jozefa a Mikuláša, flankovaný plastikami postavami sv. Kataríny a Barbory. [7]

Kazateľnica v klasicistických tvaroch neskorého baroka má na parapete stĺpovú architektúru a postavy evanjelistov v plochých, mušľou zdobených nikách zo začiatku 18. storočia. Kamenná krstiteľnica je polygonálna, kalichového tvaru, pochádzajúca zo 16. storočia. [8]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola spomína monštranciu s gotickými figúrkami z 15. storočia, zostavená v romantickej gotike v 30. rokoch 19. storočia s klasicistickou pätkou a rezaným ľudovým filigránom. [9] Kalich s paténou je rokokový, z polovice 18. storočia, ide o pozlátené striebro. [10]

Súpis uvádza, že z pôvodného interiérového zariadenie je neskorogotická socha Madony a tri maľované tabule s postavami sv. Kataríny, Barbory a Agnesy zo začiatku 16. storočia v Šarišskom múzeu v Bardejove. [11]

Okolo roku 1330 v kostole pôsobil farár Gregor, ktorému pred rokom 1330 jágerský biskup Čanadín zhabal desiatok od miestnych farníkov. Za reformácie v roku 1614 sakrálny objekt prevzali evanjelici, ktorých vlastníctvom bol až do roku 1660. Ku kostolu patrí hradná kaplnka sv. Kríža z roku 1711, kaplnka sv. Trojice z roku 1773, okolo ktorej sú pochované obete epidémie cholery, kaplnka sv. Anny z roku 1867 a Panny Márie z roku. 1834. [12]

Farnosť v Plavči patrí do Košickej arcidiecézy. V kostole je umiestnená relikvia sv. Jána Pavla II. [13]

Rekonštrukcia.

V rokoch 1975 - 1978 bol kostol zrekonštruovaný výmenou krytiny a krovu, omietnutím, rozšírením chóru, výmenou podlahy, osadením nových lavíc, inštalovaním nového organu a prístavbou nad sakristiou. [14]

Počas pôsobenia vdp. Andreja Grivalského (od roku 1990 - 2000) došlo k ďalším úpravám a nielen stavebným. Reštaurovaný bol hlavný oltár, reštaurovali sa bočné oltáre, bola prevedená úprava chodníkov v okolí kostola zámkovou dlažbou. Na kostolnú vežu boli namontované vežové hodiny, odliaty dlho prasknutý zvon, pred kostolom zásluhou správcu farnosti vybudované súsošie sv. Cyrila a Metoda. Správca farnosti zabezpečil rekonštrukciu budovy vedľa kostola, ktorá slúžila ako ubytovanie pre radové sestry. [15]

Po roku 2000 sa zaviedla plynofikácia kostola a farskej budovy. Pri kostole bol vybudovaný prístrešok, ktorá slúži na slávenie sv. omší. [16]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 341/0. [17]

Stojí v juhozápadnej časti obce.