Plavnica - Kaplnka Povýšenia sv. Kríža
obec Plavnica, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
Klasicistická kaplnka postavená v roku 1826. [1]

Slávnostná posviacka sa konala v roku 1827. Od začiatku bola zasvätená Sedembolestnej Panne Márii. Na zbožný popud miestneho farára Andreja Leška ju postavili miestny veriaci: Matej Štupák s manželkou Annou rodenou Bednárovou, Ján Ševčík, Michal Pružinský s manželkou Klárou rodenou Wandovou, Pavol Štupák s manželkou Annou rodenou Nemcovou, Ján Kravec s manželkou Julianou rodenou Nemcovou. Materiál na stavbu dodal Ferdinand Palocsay a Ferdinand Horvath. Títo všetci boli hlavní donátori. [2]

V roku 1826 Svätá stolica v Ríme a košický biskup Stephanus Csech udelili na sviatok Sedembolestnej Panny Márie kaplnke možnosť získavania odpustkov. [3]

Kaplnka bola viackrát opravovaná. 11. júna 1880 začala renovácia. Práce dokončili v roku 1881. [4]

Od 1. júna 2007 po posviacke nového Kostola Sedembolestnej Panny Márie (4. novembra 2006) sa zmenilo patrocínium kaplnky na Povýšenie sv. Kríža. [5]

V kaplnke sa nachádza mramorový obetný stôl a oltárny obraz Panny Márie pod krížom z druhej polovice 20. storočia. [6]

Stojí v strede obecného cintorína.