Podhorany - Evanjelický kostol
Maldúr
obec Podhorany, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Novogotický kostol postavený v 20. rokoch 20. storočia. Sieňový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a čiastočne predstavanou vežou. Fasády sú hladké, členené štíhlymi lomenými oknami. V strede lode sú združené lomené okná. Veža so združenými lomenými zvukovými otvormi je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Z hľadiska evanjelickej cirkevnej správy Podhorany patrili od roku 1614 do Spišskej superintendencie až do roku 1734, neskôr do spišského Podkarpatského seniorátu. Náboženské obrady sa vykonávali v nemčine. V roku 1806 (1819) si evanjelici postavili mimo dediny drevený kostol s pôdorysom gréckeho kríža a barokovým zariadením. [1]

Drevený evanjelický kostol bol predaný do skanzenu v Martine ako národná kultúrna pamiatka. V roku 1924 sa začalo s výstavbou nového evanjelického kostola. Z pôvodného kostola bol prevezený luster a organ. [2]

Stojí v centre obce.