Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta
História a stavebný vývoj
Budova kúrie je prízemný rozľahlejší dom, ktorý umožňoval pohodlné bývanie. Okolo sa nachádzal niekoľkohektárový park s hospodárskymi objektmi. Najrozsiahlejšie plochy parku s cennými drevinami sa tiahli východným smerom. V druhej polovici 20. storočia bola plocha parku postupne zastavaná a jeho kompozícia úplne zlikvidovaná. Zachovala sa iba časť gaštanovej aleje južne od historickej budovy. [1]

Kúriu dal postaviť asi v polovici 18. storočia Juraj Albert, hlavný finančný dozorca bratislavského arcibiskupského panstva. Neskôr sa stal majiteľom kúrie manžel jedinej Albertovej dcéry Anny, Anton Galgódzy. Po vymretí rodiny dostala šľachtické sídlo do vlastníctva rodina Linsbóth a pod týmto názvom je často označované ešte aj dnes. [2]

Po druhej svetovej vojne mal objekt rôzne využitie – slúžil pre potreby poľnohospodárskej školy, knižnice a Csemadoku. Od roku 1988 v ňom sídli Múzeum obchodu. Ide o najzachovalejšiu kúriu v Podunajských Biskupiciach. [3]

Stav historického sídla je veľmi dobrý.
Linzbothova č.16. Kúria stojí na vyvýšenom mieste v západnej časti obce. [4]
Fotogaléria
Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017Podunajské Biskupice (Bratislava) - Kúria Juraja Alberta foto © Jana Lacková 3/2017
Poznámky
[1 - 4] SNOPKO, Ladislav et al.: Kaštiele a kúrie Bratislavkej župy. Bratislava: Bratislavský samosprávny kraj, 2012. s. 147.