Pohorelá - Kostol Sedembolestnej Panny Márie
obec Pohorelá, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený v roku 1762 (1768). Po požiari v roku 1883 bol obnovený. Interiér renovovali v roku 1906, exteriér v roku 1926. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovo zakončeným presbytériom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté pruskou klenbou, sakristia hrebienkovou krížovou klenbou, v lodi je rovný strop. Nad vstupom je murovaná empora s luiséznymi festónmi na parapete. Fasády člení lizénové rámovanie. Veža je zakončená ihlanom. [1]

Hlavný oltár je novogotický, s obrazom sv. Štefana, olej na plátne od Vojtecha Klimkoviča z roku 1855. Oltár pochádza zo začiatku 20. storočia. Zdobia ho sochy sv. Alžbety Uhorskej a sv. Imricha. [2] Bočný oltár Piety a kazateľnica sú novogotické z konca 19. storočia. [3] V presbytériu je umelecky vyrezávaná neogotická lavica bulharského cára Ferdinanda Coburga. Má sedem polí pre sedem osôb. Nad stredným poľom je umiestnený erb rodiny Coburgovcov. Kostol má starokresťanské smerovanie v priestore. Veža je na západnej strane kostola, hlavný oltár je na východnej. Na chóre je dvojmanuálový organ zn. Rieger. Organ daroval okolo roku 1910 Ferdinand Coburg. [4]

Kostol bol dostavaný roku 1768 zo základiny grófa Štefana II. Koháryho (1649 – 1731). Stavať ho začal Ignác II. Koháry. (1726 - 1777). 5. apríla 1883 prepukol v obci veľký požiar. Zničil skoro celú dedinu. Výrazne poškodený bol aj kostol. [5]

Sakrálny objekt bol pôvodne zasvätený sv. Štefanovi, uhorskému kráľovi. V roku 1964 bol konsekrovaný a bolo zmenené patrocínium na Sedembolestnú Pannu Máriu. [6]