Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána
História a stavebný vývoj
Kaplnka Nanebovstúpenia Pána pochádza z roku 1896 a bola postavená na bývalom cintoríne, kríž stojaci pred ňou je o rok starší. Kaplnka aj kríž boli postavené za finančnej pomoci Jána Timka a jeho manželky Márie Slezákovej. Podľa kanonickej vizitácie v roku 1810 kríž už na tomto mieste stál predtým a dali ho postaviť bezdetní manželia. V knihe omšových fundácií sú od roku 1836 zaznamenané viaceré finančné príspevky od Jána Timka a jedna z nich je práve určená pre kaplnku. Od postavenia kaplnky sa zaviedla tradícia, že na nedeľu po sviatku Nanebovstúpenia Pána sa v nej slúžila omša. V 70. rokoch 20. storočia sa odpredali pozemky starého cintorína a kaplnka sa dostala do vlastníctva štátu a neskôr obce. Pod tlakom komunistického režimu sa postupne prestala kaplnka používať a začala chátrať. [1]
Stav kaplnky je veľmi zlý. Chátra!
Stojí v juhovýchodnej časti obce.
Fotogaléria
Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014Poľov - Kaplnka Nanebovstúpenia Pána  foto © Viliam Mazanec 9/2014