Poprad - Židovský cintorín
obec Poprad, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Cintorín bol pravdepodobne založený koncom 19. storočia miestnou ortodoxnou obcou. Na cintoríne s rozlohou 45 x 65 m sa nachádza približne 100 stojacich a 100 pováľaných náhrobných kameňov. Stredom cintorína vedie chodník, ktorý ho rozdeľuje na mužskú a ženskú časť. Na náhrobníkoch, ktoré sú prevažne zo žuly, mramoru a pieskovca sa objavujú nápisy prevažne v hebrejskom jazyku, ale tiež v maďarskom a nemeckom. Okrem jednoduchým stél sa tu nachádzajú aj výpravnejšie realizácie náhrobníkov v tvare sarkofágov, hroby oplotené kovaným dekoratívnym zábradlím a náhrobník v tvare zlomeného stromu. Náhrobné kamene sú zdobené tradičnými židovskými symbolmi ako džbán Levitov, žehnajúce ruky Kohenov, hviezda Dávida a svietnik. Na ženských hroboch je reliéfne vyobrazenie vázy s kvetmi, prípadne košíka plného kvetov. [1]
Pamiatková ochrana
Cintorín bol veľmi dlho v zúfalo zanedbanom stave. Okrem divokej skládky odpadu, sa stal predmetov záujmu miestnych bezdomovcov a vandalov. V lete 2008 však z iniciatívy ÚZ ŽNO prebehli na cintoríne rekonštrukčné práce, vďaka ktorým bola odstránená divo rastúca vegetácia a opravený dom smútku. [2] Ďalšie čistenie areálu cintorína sa uskutočnilo v júni 2014.
Prístup
Nachádza sa na ťažko prístupnom mieste, v južnej časti mesta v tesnej blízkosti železničnej trate. [3]