Potok - Evanjelický kostol
obec Potok, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1791. Obnovený bol v roku 1945. Ide o sieňový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom a bez veže. Interiér má rovný strop. Hladké fasády majú podstrešnú rímsu a v nároží lizény. [1]

Barokový oltár pochádza z čias stavby kostola. Je to jednoetážová architektúra na konkávnom pôdoryse so striedaním stĺpov i pilastrov, s plastikami Petra a Pavla apoštolov, okolo obrazu Ježiš v Getsemanskej záhrade od A. Štefanoviča. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 uvádza, že na menze sú štyri rokokové vyrezávané svietniky s polychrómovanými kvetmi. Kazateľnica pochádza z čias stavby kostola, na polygonálnom parapete a na baldachýne má vyrezávané kvety. [2]

Drevený chór sa tiahne popri troch stenách interiéru, na juhozápadnej strane uprostred parapetu je rokokovo-klasicistický organ, v prospekte päťdielny a zdobený polychrómovanou rokajovou drevorezbou. [3]