Prakovce - Kostol sv. Ľudmily
obec Prakovce, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Novorománsky kostol postavený v roku 1900 v duchu maďarskej secesie. [1] Podľa iných zdrojov sakrálny objekt vznikol už v roku 1883. [2] Trojloďový priestor s polygonálne zakončením presbytéria. Lode sú navzájom spojené arkádami. K južnej strane presbytéria je pristavaná sakristia. Na západnej strane objektu stojí predstavaná veža, krytá vysokým ihlancom. Fasáda je členená oblúčikovým vlysom a dekoratívnymi opornými piliermi. [3]

Na secesno-pseudoklasicistickom hlavnom oltári je obraz sv. Ľudmily, olejomaľba od Viktora Madarásza z roku 1882. Ostatné zariadenie je z prvej polovice 20. storočia. [4] Zaujímavé sú tiež liatinové schody, stĺpy, zábradlie a železné parkety nachádzajúce sa v interiéri kostola. [5]