Prašice - lovecký kaštieľ
obec Prašice, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Uprostred lesov Považského Inovca sa nachádza architektonicky veľmi pôsobivá budova s manzardou strechou, postavená v štýle starých nemeckých loveckých zámkov. Ide o lovecký kaštieľ obložený lomovým kameňom s impozantným vonkajším schodiskom, ktorý dal postaviť v rokoch 1930 - 1931 Dr. Stefan Haupt von Buchenrode pre svoju dcéru Hedalise, manželku majiteľa tovarníckeho panstva, baróna Augusta Haupt-Stummera. Napriek tomu, že bol v roku 1945 vypálený nemeckými vojskami, podarilo sa ho obnoviť v roku 1950 a dnes v ňom sídli Inštitút pre verejnú správu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Interiér kaštieľa nie je verejnosti prístupný, ale prehliadka jeho exteriéru a okolia je očarujúca. [1]
Stav historického sídla je veľmi dobrý.