Pravrovce (Repejov) - Chrám Troch svätiteľov
obec Repejov, okres Medzilaborce, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1832. Obnovený bol v roku 1927. Jednoloďová baroková dispozícia s oblým zakončením presbytéria a predstavanou vežou. Priestory sú kryté rovným stropom, len v podveží je pruská klenba. Fasáda je hladká, členená priebežným podstavcom, polkruhovo ukončenými oknami a podstrešnou rímsou. Veža na západnom priečelí má barokovú baňu s laternou. [1]

Ikonostas a baldachýnový oltár opakujú tvary z druhej polovice 18. storočia. Obraz apoštolov je z čias stavby kostola. [2]

Pravrovce sa v roku 1746 spomínajú v dobových zápisoch ako farnosť, ktorú spravovali dvaja bratia: Ján a Daniel Lukass. Vraj medzi nimi často panovali nezhody. Chrám sa uvádza ako starobylý (podobne ako v Repejove), ale v dobrom stave. Išlo o drevený chrám, ktorý bol postavený v roku 1726, posvätený (blahoslavený) archipresbyterom Rokytovským. Spomína sa v tom čase aj farár Daniel Skipalo, ktorý bol vysvätený na kňaza pravdepodobne v roku 1729. Ku spovedi pristúpilo 70 ľudí, v obci bolo 15 gazdov a 5 želiarov. [3]

V roku 1964 sa Pravrovce zlúčili s obcou Repejov.