Prešov - vodárenská veža
obec Prešov, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Vodárenská veža bola postavená v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete a nachádzal sa v nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických. Objekt, ktorého výška je 29 m, sa neskôr prestal používať na pôvodné účely, bol prestavaný, v dolnej časti vybudovali reštauráciu a obchod a na jej vrchole vznikli presklené vyhliadkové priestory. Posledných 23 rokov bola nevyužívaná, chátrala, dnes však v „novom šate“ ponúka výhľad na celý Prešov, dokonca až na Tatry. [1]

Veža patrí medzi prvé stavby Viliama Glasza, ktoré na území mesta postavil. Presný dátum výstavby vodárenskej veže sa aj napriek archívnemu bádaniu nepodarilo zistiť. V publikovaných článkoch o vodárenskej veži a z archívnych podkladov sa vznik veže datuje po roku 1910 a pred rokom 1918. Vznik veže pravdepodobne nemá súvis s výstavbou mestského vodovodu a mestskej vodárne postavenej v roku 1906 medzi Prešovom a Ľuboticami. Podľa všetkého vodárenská veža slúžila na akumuláciu úžitkovej vody. [2]

Rekonštrukcia.

V prvej etape bola riešená rekonštrukcia pôvodnej veže, ktorá okrem iného zahŕňala opravu železobetónového skeletu, opravu schodiska a dostavanej výťahovej šachty až do podlažia uzatvorenej vyhliadky. Pre zvýraznenie tejto dominanty bolo inštalované vonkajšie osvetlenie veže, samotná vyhliadka dostala nový presklený plášť. [3]

Farebné riešenie exteriéru zachováva pôvodnú šedú farbu a zábradlie na podestách je tiež vyrobené podľa pôvodného. Rozsah opráv zahŕňalo aj vonkajšie schodisko so závetrím a vstupnú halu s dominantným schodiskom. Interiér vyhliadkovej veže zodpovedá kvalite výhľadu a okrem informačnej funkcie tvorí aj komfortnejšie prostredie, ku ktorému prispieva výmena zasklenia, zabezpečenie vykurovania, ochladzovania a informačný systém. Druhá časť opravy by mala zahŕňať rekonštrukciu spodnej časti veže a doplniť by chceli výťah. [4]

Financie na opravu činili sumu vo výške 200.000 eur. Jednu polovicu poskytol Prešovský samosprávny kraj a druhú Mesto Prešov. [5]

Súčasný stav a využitie
Stav vodárenskej veže je dobrý. Unikátna technická pamiatka je po mnohých rokoch zrekonštruovaná a ponúka návštevníkom výhľady na metropolu Šariša a okolie. [6]